Elk jaar is er in Nederland een stijging van het aantal geplaatste zonnepanelen. Vele huishoudens maken inmiddels gebruik van zonnepanelen, zodat ze kunnen besparen op hun energierekening en mee kunnen helpen aan een beter milieu. Maar waar moet u nu op letten wanneer u zonnepanelen wilt. Zonnepanelengids.com heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld speciaal voor de consument.

Soorten zonnepanelen

Er zijn in totaal drie verschillende zonnepanelen waar u uit kunt kiezen. Het zonnepaneel met de meeste opbrengst is het monokristallijn zonnepaneel. Deze soort zonnepanelen staan bekend om hun strakke, egale uitstraling en staan erg mooi op uw dak. Het zijn tevens ook de duurste zonnepanelen. U kunt voor u zelf de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen met diverse tools. Een goed tussenmodel is het polykristallijn zonnepaneel. Deze zijn wat goedkoper dan monokristallijn zonnepanelen, maar hebben ook een lagere opbrengst. Het laatste soort zonnepaneel is het dunne film zonnepaneel. Deze vind u ook vaak terug op bijvoorbeeld horloges en rekenmachines. Tegenwoordig is het dunne film zonnepaneel ook te vinden op de daken. Houdt er wel rekening mee dat u een groot dakoppervlak moet hebben om de zonnepanelen te plaatsen.

Plaatsing van zonnepanelen

Zonnepanelen kunt u op meerdere locaties rondom uw huis plaatsen. De meest voorkomende plaats is op een schuin dak. Op deze manier heeft het paneel al een goede hellingshoek en moet er maar minimaal worden bijgesteld. Het is ook mogelijk om op een plat dak zonnepanelen te plaatsen. Er moet dan wel een frame op het dak worden gemonteerd. Dit frame moet dan zo worden gesteld dat de juiste hellingshoek moet worden bereikt. Het frame moet wel zwaar zijn, zodat het tegen alle weersomstandigheden kan, zoals wind. Het is ook mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat er dan ook beveiliging moet worden toegepast, omdat dieven steeds vaker zonnepanelen stelen.