Uit onderzoek blijkt dat 96% van de Nederlands zijn vliegticket niet op het juiste moment boekt. De meeste mensen weten niet dat diverse factoren van invloed zijn op de prijs van een vliegtickets. Wij vertellen je graag meer over deze factoren, zodat jij straks nooit meer teveel betaald voor je ticket.

1. Ver van te voren of op het laatste moment boeken

Een vliegticket boek je circa 7 maanden of 6 weken voor vertrek. Wanneer je ruim een half jaar van te voren boekt geeft een vliegtuigmaatschappij je vaak een leuke korting op je ticket. Ook op het laatste moment komen er soms mooie acties voorbij, omdat de vliegmaatschappij het vliegtuig wel graag vol wilt krijgen. Verder is het belangrijk om diverse websites voor vliegtickets in de gaten te houden, zodat je de prijsontwikkeling op de voet kunt volgen. Bij sommige websites heb je zelfs de mogelijkheid om een prijsalarm in te stellen. Dat is natuurlijk erg handig, want zo word je altijd als eerste op de hoogte gesteld van de meest actuele aanbiedingen.

2. Flexibele reisdatums

Focus je niet teveel op een vaste reisdatum. Wanneer je bijvoorbeeld per se op 1 oktober wilt vliegen, dan is de kans groot dat je daardoor niet het goedkoopste vliegticket zult vinden. Gebruik daarom het filter ‘flexibele reisdatum’ van de vliegticket websites. De website zal je een overzicht geven en daardoor kun je beter zien op welke dag jij het beste kunt vliegen. Vaak zijn dinsdag, woensdag en zaterdag de voordeligste dagen om naar je bestemming te vliegen. Daarentegen zijn zondag, dinsdag en woensdag de goedkoopste dagen om naar terug naar huis te vliegen. Ook is het in de ochtend vaak weer goedkoper dan in de middag.

3. Vlieg vroeg of laat

Het tijdstip van vliegen is ook van invloed op de prijs van je ticket. In plaats van in de middag vliegen kun je het beste vroeg in de ochtend, nog voor 7 uur, of na 9 uur in de avond vliegen. Je zult merken dat dit al een behoorlijke besparing kan opleveren dan wanneer je ’s middags vliegt.

4. Koop geen retourtje?

Wanneer je op zoek bent naar een vliegticket, dan ga je automatisch opzoek naar een retourtje. Maar wat veel mensen niet weten is dat het soms veel goedkoper om 2 enkele vluchten te boeken. De ene vliegmaatschappij biedt een goedkope heenvlucht, terwijl een ander weer goedkoper is voor de terugvlucht. Bovendien heb je dan ook veel meer vrijheid in op welk tijdstip je wilt vliegen. Wel zal het je wat tijd kosten om de juiste tickets te vinden, maar je zal zien dat het je wel wat geld kan schelen. Vergeet niet te vergelijken met de prijs van een retourtje.

5. Schiphol de goedkoopste?

Schiphol is een populaire vlieghaven, maar niet altijd het goedkoopste om vanaf te vliegen. Vergeet ook niet om te kijken of je misschien goedkoper uit bent wanneer je via Rotterdam of Eindhoven vliegt. Vliegen vanaf Düsseldorf of Brussel kan soms ook veel goedkoper zijn. Maak wel even een berekening van eventuele parkeerkosten, benzinekosten en of je een overnachting nodig hebt. Zo kun je het beste zien waar je het goedkoopste uit bent.

Meer lezen?

Vond je dit een leuke blog en wil je meer lezen over de hoe Nederlanders zich voorbereiden op hun vakantie of de reden waarom Chili een top reisbestemming is? Hou de website Reis-verhalen.nl in de gaten en laat je inspireren door de leukste reis blogs.