Wie op het punt staat om een nieuwbouwwoning te kopen die krijgt te maken met veel verschillende zaken. Belangrijk om alles goed voor te bereiden, want wellicht is dit de grootste en belangrijkste aankoop van je leven. Hieronder leggen wij een aantal aandachtspunten uit die belangrijk zijn om in de gaten te houden wanneer je een nieuwbouwwoning gaat kopen.

Aandachtspunten nieuwbouwwoning kopen

Een van de grote struikelblokken is dat mensen door de vele termen de weg kwijtraken en al snel iets tekenen waarvoor ze de kleine details niet kennen. Als een voorbeeld nemen we de isolatiewaarde van een woning. De isolatiewaarde wordt vaak aangegeven met de Rc waarde. Kortom, hoe hoger de Rc waarde is des te beter de woning is geïsoleerd. Dat houdt in dat de stookkosten omlaag gaan en je op de lange termijn dus kosten bespaard. Weet je niet wat deze waarde betekent en koop je een woning met een lage waarde? Dan kan dit later juist meer geld kosten.

Nog een vergelijkbare term is dat de woning behang klaar is. Dit betekent dat de muur klaar is voor behang, maar niet voor het sauzen waar veel mensen een vergissing mee maken. Neem daarom dan ook altijd het contract goed door met de aannemer of desnoods nog een ander persoon die de details kan uitleggen. Probeer ieder details duidelijk te hebben.

Probeer zover het kan de buurt in te schatten. Omdat dit bij een nieuwbouwwoning erg lastig is, wordt dit vaak overgeslagen. Wanneer de woning al is gebouwd kan het zijn dat er in de buurt al wel andere mensen zijn ingetrokken. Verder kun je natuurlijk ook een rondje door de rest van de buurt maken of online zoeken naar wat er allemaal in de buurt in te vinden. Kijk op diverse websites zoals NieuwbouwUtrecht.nl of Nieuwbouw-in-Amsterdam.nl.

Tot slot is het verstandig om goed te kijken naar het meer- en minderwerk. Dit is in een lijst opgesteld. Maak een overzicht van je eigen wensen en behoeften voor de woning. Deze kunnen worden besproken met de aannemer. Wanneer er zaken zijn die de aannemer van plan was om uit te voeren, maar voor jou niet nodig zijn dan kunnen deze wellicht worden geschrapt en krijg je in sommige gevallen een korting. Bij meerwerk is het noodzakelijk om dit aan te geven voordat je jouw handtekening zet.