De toekomst voor veel mensen zit in de techniek. Techniek heeft er namelijk voor gezorgd dat de mens zo ver is als dat we nu zijn. Hierom kan het ook belangrijk zijn dat er technische opleidingen zijn. Voor de mensen die deze opleidingen willen volgen, is het soms onduidelijk wat de eisen zijn voor de toelating van de opleiding. 

Het niveau

Om een gespecialiseerde technische opleiding te volgen, is het nodig om een vooropleiding gedaan te hebben. Dit is vaak in de vorm van een opleiding via de middelbare school. Via hier is het mogelijk om naar het MBO, het HBO of de universiteit te gaan. 

Voor het MBO heb je minimaal een vooropleidingsniveau van VMBO nodig. Omdat het MBO verschillende niveaus heeft, kunt u ook via de verschillende niveaus van VMBO instappen. Met VMBO basis kunt u doorstromen naar MBO niveau 1, 2 en 3. Met VMBO kader of TL is het ook mogelijk om door te stromen naar niveau 4.

De meeste technische opleidingen zul je op het MBO vinden. Dit komt omdat het MBO gas water warmte opleiding monteur en infra opleidingen aanbiedt. Hierdoor is het goed mogelijk om je te specialiseren als monteur. Echter is dit niet alles wat mogelijk is. 

Je hebt namelijk ook nog technische opleidingen voor het HBO en de universiteit. Deze opleidingen zijn vaak meer onderzoekend of leidinggevend. Zo vindt u hier meer de opleidingen om onderzoek te kunnen doen naar de techniek. Nieuwe uitvindingen worden dan ook vaak op HBO of universitair niveau gedaan. 

De vooropleiding

Het HBO en de universiteit hebben vaak iets meer eisen dan het MBO. Bij het MBO zullen ze vaak niet zo snel vragen naar het pakket dat u hebt gehad. Op de middelbare school kunt u namelijk vaak kiezen uit vier verschillende pakketten. Dit zijn vaak verschillende pakketten waarmee u verschillende richtingen op kunt.

Op het HBO en de universiteit kunnen ze bij een technische opleiding nog wel eens vragen naar het pakket dat je hebt gehad. Dit zorgt er namelijk voor dat u up to date bent met alle leerstof die je kunt krijgen. Voor de leerlingen die de leerstof nog niet hebben gehad, is de kans aanwezig dat ze niet alles kunnen volgen. 

Voor veel technische opleidingen is vooral wiskunde belangrijk. Vanaf HAVO niveau is het mogelijk om uit verschillende vormen wiskunde te kiezen. Zo heeft u wiskunde A, B, C en D. Op HAVO kunt u kiezen tussen wiskunde A en B. Als extra vak is het op sommige scholen mogelijk om wiskunde D te kiezen. Dit bereidt u voor op de wiskunde van het HBO of de universiteit. 

Wiskunde C zul je eigenlijk vooral krijgen op VWO. In 5 VWO is het namelijk mogelijk om dit te krijgen bij het Cultuur en Maatschappij vakkenpakket. Hierbij wordt er gekeken naar hoe wiskunde toe te passen is in het dagelijks leven en de maatschappij. Niet elke school biedt wiskunde C aan als een vak.