Vaak denken mensen dat het piano spelen een erg dure hobby is. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Je kunt namelijk flink besparen op de aankoop van de piano als zowel de pianolessen. In deze blog kom je dan ook te weten waar en hoe je een piano koopt. Daarnaast worden de verschillende piano accessoires beschreven op basis van effectiviteit. Uiteindelijk kiest de ene pianist voor luxe en de andere voor budget. Toch blijft besparen een leuke bijkomstigheid voor iedereen die wil piano leren spelen.

Nieuwe of tweedehands piano?

Wanneer je een echte akoestische piano wil kopen is de nieuwprijs vaak aan de hoge kant. Daarom kiezen de meeste pianisten in dit geval voor een tweedehands piano. De prijs is dan wel een stuk lager, maar valt zeker nog niet binnen het budget van een beginnende pianist. Vaak wordt er dan gekozen voor een digitaal toetsinstrument. Deze toetsinstrumenten beschikken niet over het echte piano mechanisme, maar kunnen soortgelijke tonen voortbrengen. Denk bijvoorbeeld eens aan de keyboard piano. Dit toetsinstrument is uitgerust met meerdere functies, waaronder het opnemen van muziek. Ook zijn de toetsen van een keyboard vaak aanslaggevoelig en daarom geschikt als studiepiano.

Piano accessoires

Er bestaan een aantal piano accessoires, welke het piano spelen er alleen maar eenvoudiger op maken. We hebben het dan over een pianostoel- of bank, leeslamp en metronoom. Wanneer je piano speelt is het ontzettend belangrijk om een goede zithouding aan te nemen. Een zitmeubel kan je hierbij helpen. Zo zijn de meeste pianostoelen- of banken in hoogte verstelbaar, waardoor je altijd de toetsen van het klavier goed kan bereiken. Een leeslamp daarentegen wordt met name gebruikt als men piano speelt met bladmuziek. Deze accessoire is dan ook niet altijd even noodzakelijk. Als je wilt piano spelen op ritme is een metronoom een handige gadget. Deze geeft namelijk tikjes af, zodat je precies weet wanneer je de toetsen moet aanslaan.