Tijdens het klussen is het belangrijk om nauwkeurig te werken. Bij excenterschuurmachines is hiervan ook sprake, want deze worden gebruikt voor de bijzondere schuurklussen (bv. het schuren van een boot). Wat een excenterschuurmachine precies is? Nou, een schuurmachine met een ronde schuurschijf. Deze schuurschijf draait in een hoog tempo rond. De snelheid wordt ook wel aangegeven met het aantal rotaties per minuut. Toch doet de schuurmachine nog iets meer dan alleen ronddraaien. Hij draait namelijk nog eens extra rond om zijn eigen as. Dit wordt dan ook wel een excenterbeweging genoemd. In deze blog geven wij je twee tips om nog nauwkeuriger te kunnen werken met een excentrische schuurmachine.

Juiste schuurschijf

Een excenterschuurmachine maakt gebruikt van schuurschijven. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten schuurschijven zijn. Het verschil zit hem in de korrelgrote. De Korrelgrote zegt iets over het aantal korrels op de schuurschijf. Hoe meer korrels er zich op de schuurschijf bevinden hoe fijner het schuurpapier zal zijn. Fijn schuurpapier betekent dat je nog gladder materialen kunt afwerken. Wil je iets verven? Dan kun je het best de oude verflaag eerst verwijderen met een lage korrel en dus grof afnemen. Na het afnemen gebruik je een gemiddelde korrel en om het goed af te werken een fijne korrel op het eind.

Juiste rotatiesnelheid

Bij veel excenterschuurmachines kun je de schuursnelheid instellen. Het is vaak mogelijk om zo’n 6 snelheden te creëren. Waarom zou je de snelheid eigenlijk veranderen? Je wil toch altijd zo snel mogelijk schuren, dus een zo hoog mogelijke snelheid is toch juist ideaal? Dat zou je denken, maar in de praktijk werkt het toch iets anders. Wil je nauwkeurig schuren of een bepaald soort materiaal schuren? Dan is het belangrijk om een lagere snelheid aan te houden. Met een lagere snelheid voorkom je dat je onvoldoende overzicht hebt tijdens het schuren of per ongeluk een fout maakt.