De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) heeft vorige week eindelijk gas bereikt in de bodem van Den Velde vlakbij Gramsbergen. Het bedrijf begon direct met het affakkelen van gas. Dit resultaat is bereikt door onder andere het inzetten van het omstreden fracking.

Gas bereikt door middel van fracking

Vanaf begin 2015 begon de Nederlandse Aardolie Maatschappij al met het boren naar gas bij Den Velde. En sinds vorige week begon het bedrijf met het omstreden fracken. Fracking is de Nederlandse term voor het Engelse hydraulic fracturing, vrij vertaald ook wel hydraulisch kraken. Fracking is een omstreden manier om schaliegas (of schalie-olie) makkelijker uit diepe ondergronden (3 tot 4 kilometer) vrij te maken.

Kritiek van Groenlinks

Politieke partij GroenLinks heeft in december de provincie Overijssel nog gevraagd om direct de werkzaamheden van de Nederlandse Aardolie Maatschappij op de gaswinningslocatie aan de Kerkenkastweg stil te leggen. Die vraag kwam nadat bekend werd dat de NAM gas wilde winnen door middel van fracking. Naar aanleiding van dit verzoek werd er vorige week een beraad gehouden door de Provinciale Staten.

Fracking gevaarlijk?

Fracking wordt in veel andere landen al intensief ingezet. Door middel van fracking komt gas (of olie) makkelijker vrij uit diepe bodems. Volgens politieke partij GroenLinks worden bij het fracken veel giftige stoffen gebruikt, die in de aardbodem en het drinkwater terecht kunnen komen.

Niet de eerste keer dat de NAM fracking inzet

Het was niet de eerste keer dat de NAM fracking inzetten om gas vrij te krijgen. Tussen de jaren 2012 en 2014 heeft NAM de fracking techniek in totaal 7 keer toegepast om de gaswinning op bestaande gaswinningslocaties te verbeteren of op gang te brengen. De techniek werd toegepast in onder andere Blija, Kollumerpomp, Kiel-Windeweer, Lauwerzijl, Krabburen, Warfstermolen en wederom in Kollumerpomp.