Helaas gebeuren er vandaag de dag nog veel te veel ongelukken in het verkeer in het Nederland. Vaak hadden deze ongelukken echt wel voorkomen kunnen worden. De vraag is daarom, waarom gebeuren er nog zoveel ongelukken in Nederland in het verkeerd?

Een eeuwig punt blijft natuurlijk de maximum snelheid. De maximum snelheid is vaak de gezworen vijand van de hedendaagse weggebruiker. Het is vooral gevaarlijk om in de bebouwde kom te hard te rijden. Dit omdat je vaak moet anticiperen op fietsen, voetgangers en spelende kinderen. Dit zijn de meest kwetsbare groepen in het verkeerd. Ook op wegen waar je 80 mag is het natuurlijk aan te raden niet te hard te rijden omdat het overzicht over de weg niet goed kan zijn. Op de snelweg resulteert te hard rijden vaak ook in bumperkleven, iets wat erg gevaarlijke situaties op kan leveren en zo veel ongelukken veroorzaakt.

Op de snelweg heb je natuurlijk ook te maken met vrachtwagen. Natuurlijk hebben deze bakbeesten dodehoekspiegels , toch geven deze spiegels nog geen totaaloverzicht. Achteruitrijcameras zijn daarom aan te raden voor alle vrachtwagens. Met zo’n camera houdt een bestuurder van een vrachtwagen goed overzicht over wat er achter hem gebeurt. Voor campers geldt hierbij hetzelfde, achteruitrijcameras camper zijn ook daar aan te raden.

Bellen in de auto zonder dat je dit handsfree doet, dit is natuurlijk levensgevaarlijk. Gelukkig krijg je er flinke boetes voor, echter weerhoudt dit nog niet iedereen ervan. Ook handsfree bellers zijn snellers afgeleid doordat ze in gesprek zijn. Het reactievermogen kan daardoor veel verminderen. Probeer daarom zo min mogelijk te bellen in de auto.

Het laatste en meest voor de hand liggende punten is waarschijnlijk alcohol in het verkeer. Verdere uitleg daarover is waarschijnlijk ook zeker niet nodig. Daarnaast moet er wel gezegd worden dat andere verdovende middelen net zo slecht zijn. Gelukkig controleert de politie sinds 1 juli ook op verdovende middelen in het verkeer.

Al met al zijn het natuurlijk allemaal punten waar we bekend mee zijn. Toch is het verstandig om na te blijven denken en stil te staan bij het feit dat we verantwoordelijk zijn voor onze eigen veiligheid maar ook zeker voor de veiligheid van onze medeweggebruikers.