Als je het gitaarspel wilt leren heb je keuze genoeg. Het is namelijk zo dat er meerdere gitaar lesmethodes zijn, welke allemaal weer van elkaar verschillen. Daarom hebben vaak beginnende gitaristen de volgende vraag: “Met welke gitaarlesmethode leer ik het eenvoudigst liedjes op de gitaar spelen?”. Deze vraag is niet één twee drie te beantwoorden, want er spelen meerdere factoren een belangrijke rol. Toch proberen we in deze blog je het één en ander duidelijk te maken over de manieren waarop gitaristen kunnen leren gitaar spelen.

Akkoorden spelen op de gitaar

De meest gebruikte methode om liedjes op de gitaar te spelen is die van de gitaarakkoorden. Bij een akkoord worden drie a vier tonen gelijk gespeeld. Als je gitaar liedjes wilt spelen is het leren van vier akkoorden al meestal voldoende. Daarnaast zal je op een gegeven moment ook liedjes tegenkomen met meer dan vier akkoorden. In dit geval is het verstandig om gewoon de basis gitaarakkoorden te gaan leren. Naast de basis akkoorden bestaan er ook barré akkoorden, maar deze zijn een stuk lastiger te leren. Daarom wordt erbij deze akkoorden vaak gebruik gemaakt van een capo (barré klem), welke op de gitaarhals wordt geplaatst. Hierdoor kan de gitarist ook zonder de lastige vingerzetting deze akkoorden leren spelen.

Wil jij ook akkoorden leren spelen op de gitaar? Dan is het verstandig om een online gitaarcursus te volgen. Het is namelijk zo dat alle online gitaarlessen gebaseerd zijn op het leren van gitaarakkoorden. De reden hiervan is dat akkoorden eenvoudig zijn te leren en je dus binnen mum van tijd leuke liedjes op de gitaar leert spelen.

Gitaartabs

Naast de gitaarakkoorden kun je het gitaarspel ook leren met behulp van tabs. Vaak kiezen gitaristen ervoor om eerst de basis akkoorden te leren voordat ze beginnen met de gitaartabs. Naast de benaming gitaartabs wordt deze manier van gitaar spelen ook wel aangeduid met het lezen van tablatuur. In dit geval is tablatuur een handig systeem om muziek te noren op papier. Wanneer je gitaartabs leert lezen kun je dus ook gewoon je eigen liedjes schrijven.

Bladmuziek gitaar
Een andere manier om gitaar liedjes te spelen is die van het bladmuziek. Zoals je misschien al weet is bladmuziek universeel en kan daarom voor verschillende muziekinstrumenten gebruikt worden. In gitaar bladmuziek zijn de liedjes namelijk opgebouwd in noten. Het lezen van deze noten is vaak erg lastig, waardoor gitaristen vaak eerder kiezen voor de andere twee gitaarlesmethoden.