De aanschaf van een nieuw dekbed doen we doorgaans niet zomaar. Het is een belangrijke keuze, aangezien we hier gemiddeld acht uur per dag onder liggen. Daarnaast moet een dekbed gemiddeld tien jaar mee gaan. In deze tien jaar wil je natuurlijk een dekbed waar je al die tijd lekker en gezond kunt slapen. Er spelen verschillende factoren mee in het comfort van een dekbed. Dommelin helpt bij het maken van deze keuze!

In onderstaand artikel wordt er nader toegelicht waar je op kunt letten bij de aankoop van jouw dekbed en/of dekbedovertrek. Dekbedovertrekken hebben ook invloed op onze comfort. Hoeslakens, lakens, molton, dekens, plaids, sierkussens, spreien en bedlopers nemen in dit artikel niet mee. Echter zullen ze ook invloed hebben.

Welke dekbed vulling past bij mij?

 • Dons
  Dons is een lichtgewicht. Hoe meer percentage dons er in jouw dekbed zit, hoe lichter hij zal zijn. Dit betekend echt niet dat hij minder warm is.
 • Wol
  Over het algemeen worden 100% wollen dekbedden verkocht. Soms is dat 70% en dan is het gemengd met wildzijde. Wol is een wat zwaarder materiaal, dat ervoor zorgt dat het dekbed wat zwaarder aanvoelt. Hetzelfde geldt als bij de dons; dit betekend niet dat en wol dekbed warmer is.
 • Synthetisch

  Er zijn verschillende soorten synthetische vezels. Vaak zijn ze hol of gestolen. Holle vezels hebben bijvoorbeeld een betere isolatie en zijn veerkrachtiger. De verschillende soort synthetische vezels hebben allen een eigen voordeel. De ene voert transpiratievocht beter af en de anders zijn soepeler.

Welke maat past bij mij?

Voor een eenpersoons dekbed is 140 cm breed genoeg. Er kan ook gekozen voor 160 cm breed, dit hangt af van persoonlijke smaak en de breedte van je bed. Voor een tweepersoons dekbed wordt het een breedte van 200, 240 of 260 cm. Dit hangt wederom af van persoonlijke smaak en de breedte van je bed. Neem contact op met een Dommelin retailer voor op maat gemaakt advies.

Wat betreft de lengte van jouw dekbed hanteren wij de volgende maatstaaf:

 • Dekbed van 200 cm tot lichaamslengte van 185 cm
 • Dekbed van 220 cm vanaf lichaamslengte van 185 cm

Welke warmteklasse past bij mij?

Je hebt vier warmteklassen. De voorkeur voor een warmteklasse verschilt per persoon. Een warmteklasse staat in verband met de dikte van je dekbed. Hieronder de klassen:

 1. Dik dekbed voor in de winter. Perfect voor mensen die het snel koud krijgen of in een koude omgeving (vanaf 2500 gram)
 2. Dit is de meest gekozen variant. Het heeft een gemiddelde isolatie van warmte (1800 tot 1400 gram)
 3. Goed alternatief voor mensen die het snel warm krijgen. Vaak te verkrijgen als een vier seizoenen dekbed (1300 tot 2700)
  Dun dekbed voor in de zomer. Deze gebruik je op de avonden dat het erg warm is, maar je toch onder een dekbed wil slapen (tot 1200 gram)

Heeft u nog vragen en wilt u de verschillende soorten dekbedden in het echt zien en voelen? Neem dan contact op met een Dommelin retailer en ga zelf naar de winkel! Dommelin heeft enorm veel keus en alles kan op maat gemaakt worden.